Wat doen wij in Praktijk Riel

Welke klachten behandelen wij:

De Oosterse filosofie beschouwt de mens als één geheel en is daarom voorstander van een gedegen totaalaanpak. Het richt zich daarmee eigenlijk op alle klachten. De Westerse Geneeskunde heeft zich meer gespecialiseerd in acute klachten en de behandeling daarvan. Wij bevelen dan ook altijd aan om een (huis)arts te raadplegen.
Met name voor chronische ziekten of de kans daarop is de TCM bij uitstek toepasbaar. Te denken valt aan: burn-out, piekeren, depressie, oververmoeid/opgebrand, kouwelijkheid, slecht slapen, rugpijnen, gewrichtsklachten, onrust, angsten, hooikoorts, allergieën, astma, frequente verkoudheid, griep, spijsverteringsstoornissen, reuma. artrose, fibromyalgie, ziekte van Crohn, herstel na ziekten, enz.
Het is uiteraard het mooist als de behandeling kan plaatsvinden vóórdat daadwerkelijk klachten zijn ontstaan. Je hoeft immers niet ziek te zijn om je beter te willen voelen! Ook nadat er klachten zijn ontstaan valt daar veel aan te doen, al is de behandelduur logischerwijs langer. Eigen inzet is gewenst om blijvende verandering te bewerkstelligen. Resultaten tijdens de behandeling motiveren daarbij sterk. Je merkt dat het werkt!
Er zijn geen contra-indicaties bij onze behandelingen. De behandeling wordt individueel vastgesteld na een uitgebreide anamnese en wordt aangepast op de specifieke mogelijkheden.

Individuele therapie:

Deze therapie heeft als doel om de cliënt op lichamelijk, emotioneel en mentaal gebied te helpen genezen. Er wordt na een uitgebreide intake (Body/Mind check up) een behandelplan gemaakt met gebruik van de BOCAM instrumenten volgens de traditionele Chinese geneeskunde. BOCAM staat voor ‘bewegen, ontspannen, concentratie, ademhalen en massage’. De BOCAM-therapie bestaat uit behandeling van acupunctuurpunten middels acupressuur of acumagneten, bewegings– en ademhalingstherapie (Qi Gong en Tai Chi), moxa (warmtetherapie), tuina-massage, voedingsleer, doelgerichte meditatie, ontspanningstechnieken en bewustwordingsprocessen. Met deze therapieën wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Bovendien leert de cliënt weer vanuit eigen kracht en regie te leven.

Groepstherapie:

Een groot deel van de therapie is gezamenlijk in een groep. Naast de groepstherapie volgt iedere cliënt een individueel traject. Deze individuele aanpak bestaat uit begeleiding op maatwerk, dus toegespitst op de persoonlijke klacht of specifieke vraag van de cliënt. Bij groepstherapie worden gezamenlijk Qi Gong oefeningen, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen aangeleerd. Groepstherapie heeft als voordeel dat je met elkaar kunt delen, elkaar kunt motiveren en met elkaar ervaringsverhalen kunt uitwisselen.

Chinese Ontspanningsmassage (Tuina):

Met behulp van Chinese ontspanningsmassage kunnen opgeslagen stress- en energieblokkades in het lichaam oplossen. Vaak slaat stress als eerste op in nek, schouders en rug. De Chinese ontspanningsmassage werkt op drie niveaus: bloedcirculatie, het lymfevaten stelsel en ook op het belangrijke energetische meridianenstelsel met de acupunctuurpunten. De massage werkt op fysiek en energetisch niveau, waardoor het prettig is en tegelijk een diepere werking heeft. De Chinese ontspanningsmassage kan apart worden besproken en wordt ook wel als een onderdeel van de individuele therapie toegepast.

Bewegingslessen:

Lessen in Qi Gong en/of Tai Chi. De lessen zijn aangepast aan het seizoen, waardoor je je fitter en energieker gaat voelen. Bij klachten worden aangepaste oefeningen aangeleerd die speciaal werkzaam zijn op het gebied wat versterking behoeft. 

Thema: “Eten vanuit je gevoel”:

Soms slaat de onrust van het alledaagse leven neer in het eetpatroon. Je weet dat  het gezonder kan en moet, maar het overkomt je steeds weer. Te veel, te weinig, te gehaast, niets geproefd. In een aantal sessies leren we wat voor jou gezond eten is en hoe je dat kunt vasthouden. Door middel van ondervinden kom je ook je eigen valkuilen tegen. En je wordt je bewust van wat goed voor je voelt en goed voor je is. Zoals je leven doorwerkt in je eetpatroon, zo kun je met gezond en aandachtig eten de rust in je leven brengen.

Guo Lin Qi Gong:

Deze specifieke bewegingsvorm wordt veel in China toegepast voor chronisch zieken, mensen met kanker en verzwakte mensen. Deze specifieke vorm van Qi Gong bestaat uit zeer krachtige oefeningen die goed werken bij ziekten als kanker en diabetes. De oefeningen helpen ook goed bij bijv. hoge bloeddruk of hoog cholesterol. De kwaliteit van het leven wordt als veel beter ervaren. Begeleiding is zowel individueel als in een groep.

Workshops:

Workshops met diverse thema’s: Chinese voedingsleer, Chinese filosofie, vitaliteit.

 De behandelingen zijn bestemd voor alle leeftijden.